• Senaste nytt

DAG FÖR DAG

DAG 1: RIOBAMBA TILL TZALARON, 3560 m

Vi lämnar Chimborazoprovinsens huvudstad Riobamba i centrala Ecuador 08.30, och kör söderut mot Coltasjön, som är den största sjön i regionen. Vi besöker den närliggande byn Balbanera, som grundades år 1534 av spanska conquistadorer, och som här byggde den äldsta katolska kyrkan i landet. Vi inleder vår vandring i närheten av sjön och fortsätter upp längs höglandet, tills vi når den lilla byn Tzalaron, som främst befolkas av landets urbefolkning. Det här är en lätt vandring som kommer att ta dig från 3300 m till 3560 m. Är det klart väder så kan vi njuta av en fantastisk vy över Chimborazo, Tungurahua och El Altar. Vi passerar små lokala andiska bergsbyar och traditionella jordbruk, med quinoa, vete och majsodlingar längs sluttningarna. Från Tzalaron så återvänder vi till Riobamba för övernattning.

Övernattning på Hostal Rincon Aleman, Riobamba

Lunch ingår.

 

DAG 2: ALTAR TREK, 3850 m

Vi lämnar Riobamba ca 08.45 efter frukost, och vi färdas i drygt en timme längs slingriga bergsvägar till vi når Releche på 3200 m, startpunkten för vår vandring upp mot en av de mest spektakulära bergsupplevelserna i Ecuador. För många miljoner år sedan så var detta bergsmassiv ett av jordens högsta men ett enormt vulkanutbrott orsakade en gigantisk kollaps och som formade de nu nio topparna som omger den vackra kratersjön i mitten. Den första dagen är en krävande vandring där stigen oftast är gyttjig och svårbemästrad. Men Andernas bördiga kullar som ständigt omringar dig är en sällsam belöning, och efter ca 5 timmar så når vi bergshyttan som är belägen på 3850 meter och med en svårslagen utsikt över ”altaret”.

Övernattning i Collanes bergshytta.

Frukost, lunch och middag ingår.

 

DAG 3: COLLANES BERGSHYTTA –EL ALTAR KRATERSJÖ, 4300 m-COLLANES BERGSHYTTA, 3850 m

Efter frukost så vandrar vi upp längs bergsmassivet, tills vi når El Altar`s turkosfärgade kratersjö. Det här är en svårslagen bergsupplevelse, och med klart väder så har du en fantastisk utsikt över alla de nio snötäckta topparna som omringar sjön. Har du en osedvanlig tur så kan du få se den mäktiga kondoren spänna ut sina vingar över det unika landskapet. Vi fortsätter neråt längs sjön, passerar vattenfall som kastar sig ut från bergväggarna och längs bort mot hyttan så kan du se hela den gröna dalgången där vi inledde vår vandring. Under eftermiddagen så återvänder vi till bergshyttan för middag och övernattning.

Frukost, lunch och middag ingår.

 

DAG 4: COLLANES BERGSHYTTA TILL RIOBAMBA, 2750 M

Vi njuter en sista gång av El Altars skönhet och återvänder till Releche där vi blir hämtade för vidare färd mot Riobamba. Vi anländer någon gång på eftermiddagen till vårt hotell och lämnar kvällen öppen för en välförtjänt vila eller egna aktiviteter i staden.

Frukost och lunch ingår.

 

DAG 5: VILODAG I RIOBAMBA

Idag så har du en heldag i provinshuvudstaden Riobamba, där du har möjlighet att upptäcka staden och njuta av de omgivande bergen och kullarna. Shoppingutbudet är stort och du kan bland annat hitta äkta traditionella tygstycke, hattar, ponchos och smycken tillverkade av Cachafolket. Här finns också ett brett utbud av restauranger.

Övernattning på Hostal Rincon Aleman.

Frukost ingår.

 

DAG 6: VICUNA TREK, 4600 m

Vi lämnar Riobamba runt 08.30 och kör ca 45 min med bil till startpunkten av vandringsleden på 3600 meter. Vi lastar vår utrustning på hästryggen och inleder vår vandring längs Paramo gräslandskap. Om vädret är klart så har vi superba vyer över Ecuadors högsta punkt, Chimborazo men även vulkanen Carihuairazo som vi senare ska bestiga. De första 4-5 timmarna tar oss upp till 4600 meter och sedan fortsätter vi neråt i ett par timmar innan vi når bergshyttan på 4200 meter. Om molnen håller sig borta så kommer du åter att få se topparna på de två tidigare nämnda vulkanerna, men även El Altar, Tungurahua och Sangay, vulkanernas aveny.

Övernattning i enkel bergshytta.

Lunch och middag ingår.

 

 

Dag 7: VICUNA TREK, 4400 m

Efter en härlig frukost mitt i hjärtat av magiska Anderna, så fortsätter vår vandring i ca 4-5 timmar där vi har möjlighet att stifta bekantskap med en unik flora och fauna. Du har goda chanser att få se Vicunas, en form av lamadjur, och Chimborazo hillstar, en kolibri som endast lever högt upp i Anderna. Vi tar oss upp till 4400 meter och återvänder sedan neråt igen ett par hundra höjdmeter innan vi når Carihuairazo basläger. Sedan gör vi en kort vandring tills vi når en liten by där ett av Andernas ursprungsbefolkning lever och bor. Vi övernattar i en enkel bergshytta i byn.

Frukost, lunch och middag ingår.

 

DAG 8: TOPPBESTIGNING AV CARIHUAIRAZO, 5028 m

Idag så påbörjar vi vår första toppbestigning av två längs Andernas mäktiga bergskedja. Vi startar tidigt på morgonen, 04.00 och efter ca två timmars vandring, så når vi till slut glaciären, där vi sätter på stegjärnen, blir tilldelade vår isyxa och surrar fast oss i säkerhetslinorna. Vi fortsätter i knappt tre timmar, och även om det inte är en teknisk klättring så är den sista etappen relativt brant och ett utmärkt tillfälle att träna på att gå med stegjärn och att använda isyxan på ett effektivt sätt inför Cotopaxi. När du väl nått toppen så har du givetvis en fantastisk utsikt över Carihuairazos ”storebror”, Chimborazo, men även andra närliggande vulkantoppar.

Vi återvänder sedan ner till baslägret där vi fortsätter med bil till Riobamba igen.

Övernattning på Hostal Rincon Aleman, Riobamba.

Frukost och lunch ingår.

 

DAG 9: VILODAG I RIOBAMBA

Idag så vilar, laddar och fyller vi på depåerna inför resans stora utmaning, toppbestigningen av världens näst högsta aktiva vulkan, Cotopaxi.

Frukost ingår.

 

DAG 10: RIOBAMBA TILL COTOPAXI NATIONALPARK,  4600 m    

Vi lämnar vårt boende vid 09.00 och kör norrut mot den distinkt konformade vulkanen. Vid kör upp till den temporära bergstugan på 3900 meter och vilar upp oss i några timmar innan vi sent på kvällen, runt 22.00, kör upp till startpunkten av toppbestigningen på 4600 meter.

Frukost, lunch och middag ingår.

 

DAG 11: TOPPBESTIGNING AV COTOPAXI, 5897 m

Klättringen från bergshyttan inleds strax innan midnatt och en fungerande pannlampa med färska batterier är en essentiell utrustning som är viktig att ha med sig. Klättringen börjar med en vandring längs lös grus innan vi når glaciärkanten. Här tar vi på oss stegjärn innan vi inleder den relativt krävande glaciärklättringen i snö och is. Även om det inte inkluderar någon avancerad teknisk klättring så är den ändå graderad som teknisk då den inkluderar stegjärn, isyxa och rep, och du kommer att märka att du här har nytta av din tidigare bestigning av Carihuairazo. Bestigningen är också fysiskt utmanande då den genomförs i mörker, är stundtals riktigt brant (35-40 grader sista etappen), och det tar ungefär sju-åtta timmar innan vi når toppen. Temperaturen är också en faktor som man måste ta med i beräkningen, det är kallt här uppe! Eftersom vi gör toppbestigningen under natten så har vi ingen sol som värmer oss, och det kan sjunka ner till -15 grader och än kallare strax innan toppen. Men när solen börjar krypa fram ovanför Andernas väldiga bergskedja så stiger temperaturen snabbt igen. Och när vi når kraterranden så belönas du med en panoramavy över de Ecuadorianska Anderna som är svårslagen och magiskt vacker. Du kan också se det väldiga kraterhålet som mäter 800 meter i diameter. Därefter så påbörjar vi nedstigningen till bergshyttan som tar ca tre timmar och där vi tar en kort paus, innan vi återvänder till Quito och ditt boende i Ecuadors huvudstad.

Frukost och lunch ingår.

 

Kommentarer inaktiverade.