• Senaste nytt

LÄS OM SUSANNES VOLONTÄRTID MED NAMIBIAS ÖKENELEFANTER

Jag vaknar upp spänd av förväntan med två veckors volontärarbete framför mig. Vi är 13 volontärer som ska vistas i vildmarken och dra vårt strå till stacken för ökenelefanternas överlevnad via landofhope volontär & äventyrsresor och deras samarbetspartner, Elephant Human Relations Aid (EHRA). Första veckan består av byggarbete, andra veckan består av att åka runt och spåra elefanter.
Natten har tillbringats i EHRA:s basläger, i ett trähus uppe i ett Anaträd, det var magiskt att på kvällen krypa ner i sovsäcken och betrakta stjärnhimlen. Samtliga nätter under de två veckorna tillbringades sedan under bar himmel. Under byggveckan då vi hade släp på bilarna och kunde ta med mer utrustning reste vi en tältduk som tak och bredde ut en presenning som golv, en kväll var det sämre väder så då satte vi även upp tältväggar. Patrullveckans nätter tillbringades på en presenning i skydd mellan bilarna.
Vår uppgift under byggveckan var att laga en mur kring ett vattenhål vid en farm. Elefanterna hade delvis rivit ned muren, och vi skulle även bygga muren högre för att göra det svårare för elefanterna komma åt vattnet och därmed riva ned ledningar m.m. Elefanterna väljer då att leta efter vatten på andra ställen som är mer tillgängliga för dem. Arbetsuppgifterna bestod i att åka iväg och samla större stenar och lasta på släpet, sedan åka iväg igen och skyffla upp sand på släpet, samt att blanda cement och sedan bygga upp muren. Ett relativt tungt arbete, det gick bl.a. åt många säckar cement á 50 kg, dessa skulle ju först lastas på släpet och sedan lastas av igen. När muren var klar blev vi tackade av en kvinna som uttryckte sin tacksamhet på afrikaans, en av guiderna översatte. Farmen hade inte pengar varken till att köpa cement eller till att låna fordon för att hämta sten och sand. Vi blev klara en dag tidigare än förväntat, så vi hann påbörja ännu en mur sista arbetsdagen.
Återkomst till baslägret sen eftermiddag på fredagen första veckan, och vi var sedan där till måndag morgon. Vi var indelade i 4 olika grupper som stod för matlagningen, jag hade turen att tillhöra den grupp som skulle laga middag på fredagskvällen, vi matlagare hade första tjing på duschen. Det fanns solvarmt vatten kvar, dyra droppar som det inte slösas med i onödan. Under lördagen följde vi med personalen till en liten by, vi slappade på en liten enkel resort medan personalen ordnade inköpen inför kommande vecka. Söndagen började vi med att klättra upp för en klippa för att se soluppgången, sedan lite arbete i lägret och på eftermiddagen besök i en liten by där en grupp ur Himba-folket bor, ett mindre folkslag i Namibia.
Patrullveckan började med att Chris, en av guiderna, visade oss spår efter elefanterna, och vi tittade även på de skador som elefanterna åstadkommit vid ett vattenhål, sönderslitna rör o.s.v. EHRA:s nära samarbete med lokalbefolkningen och att se till att murar byggs upp har säkert räddat ett antal elefanter. Vi lärde oss mycket om elefanter och de olika intressen/konflikter som delvis styr elefanternas öden.
Vi var först lite besvikna under patrullveckans första dag, inte en elefant i sikte på hela dagen, men till sist stötte vi på tre gigantiska varelser. En av elefanterna tyckte troligtvis att vi kom för nära, och markerade genom att lägga snabeln på motorhuven på den ena av våra två bilar. Ett ögonblick som ingen av oss någonsin kommer att glömma! Det blev fler elefanter under veckan, emellanåt relativt tuff körning i terrängen, delvis för att hitta elefanterna, men även för att ge dem utrymme att ta sig fram så att vi inte var i vägen för dem.
Veckorna sprang i väg snabbt, det var här och nu som gällde, bygga mur, hjälpa till med matlagning och spåra elefanter gjorde att jag inte ägnade mycket tanke på annat. Endast sporadiska reflektioner över vad som egentligen är viktigt och inte. Att leva under enklare förhållanden, utan stress och att bara vara i nuet var även det en stor del av upplevelsen. Njuta av maten i lugn och ro kring lägerelden, somna under bar himmel. Uppskatta en dusch med solvarmt vatten under bar himmel vid de få tillfällen det gavs möjlighet till det.
Jag tillbringade en dag innan och tre dagar efter volontärveckorna i Swakopmund vid kusten, här finns mycket att utforska. Jag var bl.a. på en öken-tur, där vi hade turen att få se ett par olika ormar, skorpion och kameleont m.m.
Sammanfattningsvis ännu ett fantastiskt äventyr tillsammans med landofhope volontär & äventyrsresor som jag aldrig någonsin kommer att glömma!
Med vänliga ökenhälsningar/Susanne Nordberg

Kommentarer inaktiverade.